Ovartaci på rejse i Europa  

4. februar 2011 åbnede en vandreudstilling af kunstneren og patienten Ovartacis værker på Museum Dr. Guislain i Gent, Belgien.
1. juli åbner udstillingen på Museum Het Dolhuys i Harlem i Holland, hvor den er til 11. september

Katalogforside

Samtidig udgiver Museet en ny publikation med titlen “Ovartaci”, som vil følge værkernes videre rejse til “Het Dolhuys” i Haarlem, Hollands Nationalmuseum for psykiatri. Her åbner udstillingen d.1. juli 2011 og varer til 11. september.
Efter et ophold i på Museum Ovartaci fra d. 24. september 2011 fortsætter vandreudstillingen i marts 2012 til en af Europas væsentligste samlinger af Outsiderkunst, eller L’Art Brut, nemlig Prinzhorn Sammlung i Heidelberg. Hvem ved – måske bliver rejsen forlænget, interessen fra udlandet for Ovartacis kunst er støt stigende et kvart århundrede efter hans død.

Fra udstillingen  i Gent

Connecting the European Mind

Vandreudstillingen er blevet realiseret inden for rammerne af et samarbejde mellem de nævnte institutioner samt yderligere et par. Samarbejdet har overskriften: ”Connecting the European Mind”, som er en del af det Europæiske Kulturprogram. Programmet har som sit fornemste formål at støtte afsøgningen af en fælles europæisk kulturel identitet gennem støtte til “grænseoverskridende” tiltag.

Ovartaci i fint selskab

I Gent var den danske ambassade i Bruxelles værter ved et stort arangement ved åbningen af Ovartaci-udstillingen, og den danske ambassadør holdt en af åbningstalerne. Lundbeck Psyc Art bidrog også til arrangementet. I Haarlem på “Het Dolhuys” vil den danske ambassade i Holland være værter for et lignende arrangement i forbindelse med udstillingens åbning d. 1. juli, 2011.

Gæster ved receptionen i Gent

Den europæiske vandreudstilling og Ovartacis rejse i Europa er en sen opfølgning på den invitation og opfordring, som kunstneren Asger Jorn – med opbakning af kollegaen Jean Dubuffet – i 1960’erne gav Ovartaci om at tage med ham til Paris. Her kunne Ovartaci, i følge Jorn, blive millionær på sin kunst på en dag..

Samtidig er den en vigtig etape på en ny rejse for Museum Ovartaci og Museets enestående samling på over 500 værker af denne helt særlige kunstner.

Den nye udgivelse”Ovartaci”, som følger udstillingen rundt i Europa, rummer såvel en nyskrevet, fyldig introduktion til Ovartacis livsforløb som helt nye indgangsvinkler til temaer og værktyper i hans omfattende livsværk. Forfattere er Mia Lejsted og Eddie Danielsen. ”Ovartaci” kan købes her, på Museum Ovartaci eller hos boghandleren.